Iho on ihmisen suurimpana elimenä hyvin tärkeä osa ihmistä ja ihmisen minuutta. Ihon kunnon ajatellaan usein kertovan hyvinkin paljon ihmisen terveydestä ja elintavoista. Tervettä ja kaunista ihoa osaa kuitenkin arvostaa usein vasta silloin kun iho alkaa syystä tai toisesta oireilemaan. Ihosairauksien alati kasvavasta joukosta löytyy niin aknea, psoriaasista kuin atooppista ihottumaakin. Pahimmillaan ihosairaus voi jättää ihmiseen hyvinkin syvät arvet niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Itse olen kärsinyt jo monta vuotta aknesta. Olen kokeillut hoitaa ihoani lukuisilla sisäisillä ja ulkoisilla hoitokeinoilla. Lukenut lukuisia kirjoituksia aknen hoitoon liittyen. Yrittänyt parantaa akneani oikeanlaisella ruokavaliolla ja elämäntavoilla. Tuhlannut monia satoja euroja yrittäessäni tehdä ihoni tyytyväiseksi. Iho on kuitenkin kuin mikäkin pahainen kakara, jolle ei kelpaa mikään. Yritti sitten tehdä niin tai näin, niin aina on huonosti. Lopulta tajusin, että pitää laittaa pikkukakara aisoihin ja sanoa, että nyt riittää. Kiukuttelevan lapsen tavoin ihokin kaipaa aitoa huolenpitoa, hyväksyntää ja rakkautta.

Ymmärsin, että ensimmäinen askel akneni hyväksymisessä ja ihoni rakastamisessa oli se, että uskaltauduin puhumaan ja kirjoittamaan aknestani ja siihen liittyvistä tuntemuksistani läheisilleni. Olo helpottui kummasti ja tuntui, että suureksi kasvanut aknemörkö kutistui pieneksi kärpäsenkakaksi, kun riisuin siltä aseet uskaltamalla puhua siitä.

Kävin pari viikkoa sitten kosmetologin tekemässä yrttisyväkuorinnassa. Luonnolliset yrtit hoitivat ihoani aivan syvältä asti ja auttoivat ihoa uudistumaan. Viisi päivää kestäneen hoidon aikana tuntui, että ihoni lisäksi myös mieleni kävi samalla läpi melkoisen hoito- ja uusiutumisprosessin. Ihon kuoriutuessa tuntui siltä kuin olisin ollut käärme, joka luo nahkansa ja uudistuu.

Välillä tuntuu, että kun yritän meikata akneni piiloon niin samalla yritän peittää myös muut heikkouteni ja samalla merkit ihmisyydestä. Loppupeleissä sisäinen kauneus ja aito hymy ovat kuitenkin niitä ominaisuuksia, jotka tekevät ihmisestä aidosti kauniin.